De siliconen sluipmoordenaar

Door Gerrie de Jongh

Misschien heb je er wel eens van gehoord: het ASIA-syndroom, een auto-immuun ziekte, als gevolg van siliconen vergiftiging. Ik heb dat syndroom en de gevolgen zijn gigantisch, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn echtgenoot en onze twee kinderen. Mijn ziekte en ikzelf zijn enkele jaren geleden veel in het nieuws geweest. Dagbladen, magazines en televisie, ik kreeg overal een platform. Maar daarna werd het stil. Te stil. Met mijn boek De siliconen sluipmoordenaar - Hoe siliconenvergiftiging door borstimplantaten levens bedreigd wil ik de aandacht voor het ASIA-syndroom weer nieuw leven inblazen en als het even kan de politiek wakker schudden. Want dat is broodnodig!

Wat is het ASIA-syndroom en siliconenvergiftiging?
Over het ASIA-syndroom en de siliconen vergiftiging is weinig bekend, zelfs niet bij artsen en verpleegkundigen. Wat men wel weet is dat het wordt veroorzaakt door de siliconen borstimplantaten die ik heb gekregen na een algehele borstamputatie als gevolg van kanker. Enkele minuscule siliconendeeltjes, die zware metalen bevatten, zijn losgekomen van de implantaten en zijn gaan zwerven in mijn lichaam.

Ik ben genezen van de kanker die in veel gevallen leidt tot een snelle en vaak pijnlijke dood. De siliconen tasten echter veel van mijn organen aan waardoor ik een varia aan (pijn)klachten heb ontwikkeld. In De siliconen sluipmoordenaar ga ik openhartig in op mijn leven met al deze aandoeningen. Daarnaast komen veel persoonlijke zaken aan bod, zoals mijn moeder die vroegtijdig is heengegaan aan de gevolgen van kanker en wat voor invloed dat heeft gehad op mijn leven. Maar ook mijn politieke stappen die nodig waren om het probleem van de siliconen op de agenda te krijgen, worden naar voren gebracht in het boek.

Politieke en morele urgentie
In 2012 heb ik de siliconen problematiek zodanig op de politieke agenda kunnen krijgen dat er kamerbrede steun kwam voor maatregelen die ook daadwerkelijk door toenmalig Minister Schippers zijn geïmplementeerd.

Nu, anno 2018, is de aandacht voor het siliconen drama – zoals ik dat zie – mede door een kabinetswisseling helaas op de achtergrond geraakt. Dat kan en mag niet, niet in de laatste plaats omdat er sinds kort eindelijk een causaal verband is gelegd door Nederlandse wetenschappers tussen siliconen en klachten die veel vrouwen ervaren. Het woord klachten is in dit verband zacht uitgedrukt, er zijn vrouwen die aantoonbaar aan de gevolgen van de siliconenvergiftiging zijn overleden!

De drie doelen van dit boek
Er moet nog heel veel onderzoek gedaan worden om genezing mogelijk te maken en daar is weer veel geld voor nodig, dus moet het wederom op de politieke agenda. Dat is de eerste reden voor het boek.

De tweede is voorlichting en steun voor de talloze vrouwen met dezelfde soort klachten die ik heb, waarbij veel artsen het afdoen met “het zit tussen uw oren mevrouw”. Ook dat moet stoppen! Veel van deze vrouwen – velen benaderen mij voor steun en hulp – moeten serieus genomen gaan worden. Er heerst veel schaamte bij vrouwen met klachten na een borstvergroting uit hun omgeving. “Ja jij moest zo nodig grotere borsten, je moet achteraf niet zeuren”, is een niet ongewone uitspraak die veel slachtoffers vaak te horen krijgen. Maar laten we duidelijk zijn: deze vrouwen hebben niet gevraagd om ziek te worden!

De derde reden is dat ik in dit boek wijs op een, in mijn ogen, beter alternatief. Voor veel mensen is mijn verhaal een tranentrekker en zij hebben met mij te doen. Zelf zie ik dat niet zo: ik voel mij niet zielig en ik wil ook niet zielig zijn. Wel ben ik ongeneeslijk ziek en vecht ik om mijn kinderen te blijven zien. Dat is wat mij betreft beter dan bij de pakken neer te zitten.

Kortom, mijn boek is bedoeld:

  • voor iedereen die meer over de gevolgen van het ASIA-syndroom en de siliconen vergiftiging wil weten;
  • om de politiek wakker te schudden, het is tijd voor actie;
  • voor vrouwen die zelf slachtoffer zijn geworden biedt het handvatten hoe om te gaan met de problemen rondom de aandoeningen.
     

Help jij me mee?
Je leest het tussen de regels: het doel van De siliconen sluipmoordenaar is niet om eeuwige roem te vergaren en ook niet om er steenrijk mee te worden. Veel belangrijker is dat ik aandacht wil vragen voor siliconenvergiftiging, omdat die aandacht zo hard nodig is. Het moet uit de taboesfeer en mensen zouden er meer over moeten weten. Dit boek brengt dat doel een stap dichterbij.

Ondanks het zware serieuze onderwerp heb ik toch geprobeerd er een boeiend verhaal van te maken. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het idee dat ik ook veel vrouwen tot steun kan zijn doet me goed. Ik hoop dat u mij hierin een beetje op weg helpt. Want samen kunnen we dit nare onderwerp hopelijk toch in iets positiefs laten eindigen!

Als u doneert krijgt u daar een bijpassende beloning voor terug. Alvast ontzettend veel dank voor uw steun!

Gerrie de Jongh

(copyright illustratie cover Jan Baggen)
 

€ 80
van
€ 4000
opgehaald

3 donaties

nog 8 dagen

Doneren
  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

Er zijn nog geen updates geschreven.

Reacties

Dag Gerrie, het is zover: je boek staat op Slagboom. Ik wens je heel veel succes met de crowdfunding ervan! Groet, Maurice

Poll

Gerrie de Jongh (1974) is huisvrouw echtgenoot en moeder van twee kinderen. Voordat ze het ASIA-syndroom kreeg, was Gerrie werkzaam in de zorgsector; eerst thuiszorg bij voornamelijk mensen met de ziekte kanker en later bij een grote zorgverzekeraar toen de thuiszorg haar te zwaar werd. Al vanaf het begin van haar werkzame leven heeft ze zich ingezet voor anderen, zowel in de zorg als in de politiek. Maar ook nu ze ernstig ziek is, heeft ze nog steeds het doorzettingsvermogen om aandacht te vragen voor haar ziekte, waarmee ze inmiddels veel in het nieuws geweest; dagbladen, magazines en televisie, ze kreeg overal een platform. En dat is volgens Gerrie broodnodig.

Tegenprestaties

€ 10
of meer
Dankjewel!

Je steunt mijn boek, maar je hoeft geen tegenprestatie.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 20
of meer
Een exemplaar van het boek

Je kunt een exemplaar van ‘De siliconen sluipmoordenaar’ ophalen tijdens de boekpresentatie.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 25
of meer
Een gesigneerd exemplaar

Je ontvangt een door mij gesigneerd exemplaar per post.

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 35
of meer
Gesigneerd exemplaar en unieke ansichtkaarten

Je krijgt een gesigneerd boek en vier unieke ansichtkaarten (A6, full colour).

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 50
of meer
Gesigneerd exemplaar, ansichtkaarten en bijzondere poster

Je ontvangt een gesigneerd boek, vier unieke ansichtkaarten gebaseerd op mijn boek (A6, full colour) en een poster (A2, full colour).

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 60
of meer
Gesigneerd exemplaar, ansichtkaarten, bijzondere poster en boekenlegger

Je ontvangt een gesigneerd boek, vier unieke ansichtkaarten gebaseerd op mijn boek (A6, full colour), een poster (A2, full colour) en een boekenlegger.

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

€ 125
of meer
Persoonlijk gesprek met een kleine groep mensen

Ik ga samen met jou en de andere donateurs die voor deze beloning kiezen in gesprek om te praten over mijn boek. Ook krijg je een gesigneerd boek, de set ansichtkaarten (A6, full colour), een poster (A2, full colour) en een boekenlegger.

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie