Balas Perdidas (Stray Bullets)

Door Lily van den Broek

Wanneer gewapende troepen hun dorp binnenvallen, slaat de Colombiaanse familie Santos op de vlucht. Midden in de nacht proberen ze ongezien te ontsnappen aan het geweld, het leven dat ze zorgvuldig hadden opgebouwd in één oogwenk achterlatend. Ze trekken door Colombia, maar komen er al snel achter dat ze nergens meer helemaal veilig zijn. Wanneer hun geld opraakt, blijkt hun vlucht minder tijdelijk dan gedacht. In hun zoektocht naar veiligheid vinden ze veelal het tegenovergestelde: van kidnappings tot verdwaalde kogels. Zullen ze ooit nog terug naar huis kunnen?

Balas Perdidas (Stray Bullets) vertelt een fictief verhaal, maar is grotendeels gebaseerd op en geïnspireerd door echte verhalen van Colombianen die zijn gevlucht voor het geweld van het binnenlandse conflict. Hoewel het bij velen bekend is dat er decennialang een gewelddadig conflict woedde tussen onder andere de Colombiaanse regering en de FARC, is er nauwelijks aandacht geweest voor het feit dat Colombia dat het grootste aantal intern ontheemden (mensen die binnen hun eigen land vluchteling zijn) ter wereld heeft. In 2016 is er een vredesakkoord gesloten dat het conflict officieel beëindigde, maar de gevolgen zijn voor deze miljoenen Colombianen nog dagelijks voelbaar.

Ik hield me in mijn studie, als activist, en nu ook in mijn werk veel bezig met zaken als discriminatie en ongelijkheid. Binnen de sociale wetenschappen leek de aandacht voor de mensen en de emoties achter dit soort onrecht echter bijna volledig weg te vallen. Toen ik de kans kreeg om emotie en empathie op deze manier toch in het onderzoek voor mijn master in Conflict Studies te verwerken, greep ik die, met als resultaat het boek Balas Perdidas (Stray Bullets). Het valt onder het genre wetenschappelijke fictie: fictie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor leest het Engelstalige boek als een roman, maar blijft de lezer zich bewust van de realiteit erachter.

Voor het onderzoeken van het conflict en het schrijven van dit boek ben ik naar Colombia gereisd. Daar heb ik in korte tijd veel waardevolle ervaringen en inspiratie opgedaan, die ik heb meegenomen tijdens het schrijven van het verhaal. Daarnaast sprak ik voor een diepte-interview met een gevluchte Colombiaanse vrouw, wiens indrukwekkende verhaal over o.a. de kidnapping van haar broer verweven is in de verhaallijn van dit boek.

 € 4820  
van
 € 4750  
opgehaald

126 donaties

  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

Verzending boeken

Lieve donateurs,

Allereerst wil ik jullie allen nogmaals heel hartelijk bedanken voor jullie bijdrage aan mijn boek, Balas Perdidas, dat vandaag mede dankzij jullie is uitgekomen! Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan zullen vinden.

Ik heb alle 125 boeken die in de voorverkoop zijn verkocht thuisgestuurd gekregen van mijn uitgever. Mijn plan was om deze afgelopen en komend weekend bij jullie allemaal te bezorgen, maar omdat ik door een auto-ongeluk op het moment met een hersenschudding thuis zit, gaat dit helaas niet meer op zeer korte termijn lukken. Ik hoop wel in de komende weken het boek bij iedereen af te leveren; als er meer haast achter zit, stuur dan gerust een berichtje, dan kijk ik of ik iets anders kan regelen. Ook als je adres anders is dan je in juni hebt opgegeven, hoor ik dat graag. Mijn oprechte excuses voor de vertraging.

Hartelijke groeten,

Lily

 

Reacties

Dag Lily, veel succes met de crowdfunding van je boek! Groet, Maurice

Best book ever

Alsjeblieft, van ons! :) En heel veel succes!!!

Succes Lily met de campagne!

Ik ben benieuwd naar het verhaal.

Groeten, Niels

Lieve Lilly,

We zijn stiekem zéér trots op je en kijken uit naar het lezen van je boek! 

H. en F.

We hoeven NIET vermeld te worden in je boek.

Gaaf Lily, hopelijk krijg je het voor elkaar :)

ben benieuwd

Succes!

Heel veel succes! Mooi werk.

Echt super vet Lily, veel succes met de puntjes op de ɪ's!

zin in!!

muchos veel succes!!

Hee Lil ik ben erg benieuwd! Erg tof dat er al zoveel gedoneerd is. Xxx Rikste

Gaaf, veel succes Lily!

Hoi Lily! Hopelijk lukt het je om alles bij elkaar te krijgen. Ik heb verder geen tegenprestatie gevraagd, maar een exemplaar van het boek zou ik wel leuk vinden. Als ik weer in NL ben zien we wel of je er nog over hebt ;-) Heel veel liefs en groetjes, Sophiene

Je bent de beste bijlesdocent ooit! En ik kan niet wachten om het boek te lezen:) 

groetjes lucie:)

Succes en goed werk! Groetjes van een mede BIJ-er

Succes met de laatste loodjes!

Reactie toevoegen

Poll

Lily van den Broek (1996) heeft zich als socioloog en sociaal geograaf altijd beziggehouden met thema’s rondom ongelijkheid, discriminatie en conflict. Ze schreef Balas Perdidas (Stray Bullets) origineel als Masterscriptie, en reisde naar Colombia om verhalen te verzamelen voor dit boek. In dit boek combineert ze haar liefde voor schrijven met haar interesse in Spaanse en Zuid-Amerikaanse taal en cultuur.

Tegenprestaties

 € 10  
of meer
Alleen donatie; heel veel dank!

Je hoeft er geen exemplaar voor terug, maar wil mijn boek toch steunen met deze donatie. Alle beetjes helpen, dus dankjewel!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 20  
of meer
Exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets)

Dankjewel voor het steunen van mijn boek! Je krijgt een exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets) thuisgestuurd.

62 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 25  
of meer
Gesigneerd exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets)

Dankjewel voor het steunen van mijn boek! Ik signeer je exemplaar van Balas Perdidas en stuur het naar je op.

33 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 50  
of meer
Gesigneerd boek + persoonlijke boodschap

Dankjewel voor je steun! Je krijgt een gesigneerd exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets) thuisgestuurd, inclusief een persoonlijke boodschap.

9 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 80  
of meer
Gesigneerd boek en vermelding achterin als donateur

Heel veel dank voor het steunen van mijn boek! Je krijgt een gesigneerd exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets) thuisgestuurd met een persoonlijke boodschap. Daarnaast zal je achterin het boek vermeld worden als donateur.

7 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 150  
of meer
Al het bovenstaande + gesprek

Heel veel dank voor het steunen van mijn project met deze gulle donatie! Je krijgt een gesigneerd exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets) thuisgestuurd met een persoonlijke boodschap en je wordt achterin het boek vermeld als donateur. Daarnaast deel ik mijn ervaringen en observaties uit Colombia met je en beantwoord ik al je vragen over het boek en mijn ervaring met dit onderzoek.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 250  
of meer
Al het bovenstaande + een donatie van mij

Heel veel dank voor het steunen van mijn project met deze gulle donatie! Je krijgt een gesigneerd exemplaar van Balas Perdidas (Stray Bullets) thuisgestuurd met een persoonlijke boodschap en je wordt achterin het boek vermeld als donateur. Daarnaast deel ik mijn ervaringen en observaties uit Colombia met je en beantwoord ik al je vragen over het boek en mijn ervaring met dit onderzoek. Ook zal ik een deel van je bijdrage doneren aan een Colombiaanse organisatie die werkt voor slachtoffers van het conflict.

3 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie