Maanscherf

Door Laurens van den Broek

Het is nog purper aan de horizon als Alphonse ‘Fons’ van Felius een zeilboot huurt in de haven van een slaperig Frans kustplaatsje en koers zet naar Les Sept Îles, een archipel waar veel jan-van-genten leven. Als ex-ornitholoog kan hij de verleiding niet weerstaan om zelfstandig op onderzoek uit te gaan. Tijdens zijn onstuimige reis weet Fons op onnavolgbare wijze grote gebeurtenissen in zijn leven met elkaar te verbinden. Deze inzichten sterken hem in het geloof dat vogels boodschappers van voorzienigheid zijn – hoezeer dat ook tegen zijn rationele aard indruist. 

Fons’ expeditie op zee is het beslag van een getroebleerd leven, een zoektocht waarin hij alles op alles moet zetten om niet zijn verstand te verliezen.

Een debuut van een andere planeet? Doneer en kom erachter!
Dat dit een project van de lange adem is, was van meet af aan duidelijk. Een boek schrijven doe je niet zomaar even. Bovendien komt er zoveel meer bij kijken dan alleen pen op papier te zetten – werp bijvoorbeeld eens een blik op het bijbehorende Instagram-kanaal, http://bit.ly/maanscherf. Ook daar zit veel tijd in.

Na anderhalf jaar zwoegen ligt er nu een gereed manuscript bij de uitgever, dat zonder jullie hulp niet uitgegeven kan worden. Paradoxaal genoeg zijn dromen gratis, maar ook kostbaar: het redigeren, het ontwerpen (zowel de binnenkant als de kaft), het drukken en de verkooppromotie kosten allemaal een smak geld. Meer dan ooit tevoren kan ik jullie steun dus goed gebruiken!

Elke cent die jullie kunnen missen komt volledig ten goede aan dit project; elke cent zal me even dierbaar zijn. Uiteraard wil ik niet parasiteren op jullie gulheid: rechts op deze pagina staan de tegenprestaties die jullie tegemoetkomen bij een gift. Een habbekrats om erachter te komen of dit debuut van een ander hemellichaam stamt, toch?

Schenk en wie weet kan ik jullie een glas van het een of ander schenken tijdens de boekpresentatie in Deventer!

Dank!
Laurens

 € 5698  
van
 € 5000  
opgehaald

171 donaties

  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

GEHAALD!

Een droom wordt werkelijkheid: de financiering voor dit boek is rond. Maanscherf wordt mijn debuutroman en zal begin 2020 worden uitgegeven door Uitgeverij Palmslag!

Ik wil alle donateurs en supporters nadrukkelijk bedanken, want wat zijn jullie gul geweest en wat hebben jullie mij er doorheen gesleept! Echt, ik ben jullie stuk voor stuk erkentelijk. Elke keer dat er weer een appje, berichtje of een donatie binnenkwam, begon ik spontaan te glimmen. Dit bericht schrijf ik dan ook met een glimlach van oor tot oor. Duizendmaal dank!

Wat nu? Wanneer de actie is afgelopen, zal ik samen met de redacteur van Palmslag mijn manuscript onder de loep nemen en verbeteren waar nodig. Daarna gaan we het ontwerp van de binnen- en buitenkant finaliseren en kan het boek naar de drukker. Zodra die mooie jongens van de band rollen, kan ik alvast een begin maken met de tegenprestaties en het promotiemateriaal. Met als kers op de toch al zo lekkere taart: de boekpresentatie!

De actie loopt overigens nog vier dagen. "Huh, maar je hebt nu toch al het benodigde geld?" hoor ik je denken – en dat klopt ook. Maar met het geld dat ik nu nog ophaal kan ik onder andere de verzendingen bekostigen en bijvoorbeeld versnaperingen voor de boekpresentatie. Kortom: ik kan er mijn overige kosten mee dekken.

Welk bedrag er ook aan het eind van die vier dagen staat: het boek komt er en dat pakt niemand meer van me af. 

Het glas is tóch halfvol.

– Laurens

Tien dagen te gaan!

Spannende tijden: de teller staat op 83 procent en er zijn nog maar tien dagen te gaan!

Nu het einde van oktober nadert en het bijna – of je dat nu wel of niet viert – Halloween is, klappertand ik me door de laatste bloedstollende dagen heen. Het einde komt in zicht. Gaan we het halen, gaan we onverhoeds tekortschieten? Joost mag het weten, maar de tijd is onverbiddelijk. We hebben nog even te gaan, en het zal er nog om gaan spannen, maar ik kan jullie alvast verklappen: wát een proces was dit, zeg. Zwoegen, meters maken, over je eigen schaamte heen stappen. Ont-zet-tend leerzaam allemaal. En hoewel het energie kost, krijg ik er ook enorm veel energie en voldoening voor terug.

Bovendien geeft het feit dat we al ruim over 4/5e van het streefbedrag zitten een gevoel van trots en vertrouwen. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Sure, dat betekent dat ik nog even flink de marketeer ga uithangen, wat gepaard zal gaan met een hoop spam van mijn kant uit (sorry), maar het zij zo. Over tien dagen is het voorbij. Dit is mijn droom en daar moet u het (nog even) mee doen! ;)

Mochten jullie, lieve supporters, nog mensen kennen die bijvoorbeeld denken: "Ja, potdikkie, dit is wel wat voor mijn boeklezende buurman!" of misschien mensen kennen die sympathie hebben voor dit project (ze kennen alleen dit project nog niet), of een suikeroompje waarbij het geld in de zakken brandt, zouden jullie hen dan even willen porren, even op de schouders willen tikken en vragen of ze misschien nog een eurootje kunnen missen voor deze schrijver-maar-nog-geen-auteur? 

Dat zou grandioos zijn. Immers, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar hoe dan ook: let's do this! :)

– Laurens

Nog 30 procent met nog 20 dagen te gaan!

Wat een weken, lieve supporters!

Met nog een kleine 20 dagen te gaan staat de teller op 70 procent! Zeu-ven-tig. Dat is fenomaal en ik ben jullie allemaal verschrikkelijk dankbaar. Zoetsappigheid ten top, dit, maar ik vind het werkelijk vertederend om te zien dat de steunbetuigingen binnen blijven stromen. Ook van mensen die ik al jaren niet heb gesproken en zelfs van mensen die ik niet eens persoonlijk ken! Van mensen die het filmpje hebben bekeken, de korte samenvatting lazen, misschien een poos naar de omslag hebben zitten turen en dachten: "Deze jongen, dit project, daar geloof ik in. Ik ga hem helpen." En dan ook overgaan tot actie. Zó tof!

Ik wil niet op de feiten vooruit lopen, maar als de donaties op dit tempo binnen blijven komen, dan gaat het boek er komen! Om jullie een beetje inzicht in de vervolgstappen te geven: als het eenmaal zo ver is en het streefbedrag binnen is, ga ik samen met Uitgeverij Palmslag direct aan de slag met het manuscript. Er zullen een aantal feedbackrondes plaatsvinden waarin ik met de redacteur ga sparren om het manuscript naar hoger niveau te tillen en foutenvrij te maken. Als we beiden tevreden zijn met het eindresultaat, zal de balans worden opgemaakt en wordt bijvoorbeeld bekend hoe dik het boek gaat worden (dat is onder andere afhankelijk van het woordaantal en de bladspiegel). Het ontwerp van zowel de binnen- als de buitenkant wordt gefinaliseerd en het definitieve bestand wordt naar de drukker gestuurd. Een paar honderd paperback exemplaren komen van de productieband gerold. Tijd om de tegenprestaties in te lossen! Ik kan niet wachten.

En dan – de hoop is maart 2020, kleine (Palm)slag om de arm – dan is het moment suprême daar: de boekpresentatie in Deventer. Wat zou het bijzonder zijn om jullie allemaal persoonlijk een exemplaar van Maanscherf te overhandigen. Ik zie het al helemaal voor me... En toen werd ik wakker uit mijn dagdroom.

Eerst die laatste 30 procent binnen zien te halen. Aan jullie ligt het in elk geval niet.

– Laurens

Een week later... 44 procent!

Het is nauwelijks in woorden te vangen hoe gelukkig ik mezelf prijs met jullie massale steun, maar het laat zich het beste vergelijken met zacht zonlicht dat je kruin kust op een koude winterdag. Na slechts een week – het voelt al langer, maar echt, het is pas een week geleden dat deze actie online ging – staat de teller al op 44 procent. Ik voel me een gezegend mens!

Al 75 donaties: dat betekent dat al 75 mensen vinden dat dit boek een publicatie verdient. Of tenminste dat ze hopen dat dit project slaagt en het boek er komt. De realiteit van dat besef is overweldigend, alsof je op een podium staat en er 75 mensen voor je staan te juichen. Ik word er gewoon verlegen van.

Ondertussen ga ik onverminderd door met de schaamteloze zelfpromotie, want ja, we zijn er nog niet! Laatst kreeg ik van iemand een opmerking die ik heel goed begreep: "Ik zou niet kunnen wat jij aan het doen bent." Diegene had het over schaamte en sprak van een zekere dapperheid om zo'n crowdfundingcampagne op touwen te zetten. Nu vind ik de term "dapperheid" lichtelijk overtrokken, maar het is inderdaad een kwestie van over je eigen schaamte heen stappen, want je hebt soms het gevoel dat je aan het bedelen bent. En, zo antwoordde ik, er bestaat gewoon een reële kans dat mijn schrijfsels in de ogen van gerenommeerde uitgeverijen niet voldoen – zo realistisch ben ik wel. Ik hoop natuurlijk dat ze goed genoeg zijn, maar even statistisch gezien... Het valt niet mee om tussen het enorme aanbod van talent vandaag de dag op te vallen.

Bovendien laten die 75 mensen die achter je staan zien: op deze manier een boek bij elkaar sprokkelen is ook een publiek bij elkaar sprokkelen. Verreweg de meesten van jullie kiezen voor de optie "Reserveer alvast een exemplaar!", oftewel: laat dat boek maar komen.

Een krachtig signaal, eentje waardoor ik met gemak over mijn eigen schaamte spring. Alleen daarom al: dank, dank, dank!

– Laurens

Na één dag al op 20 procent!

Vannacht heb ik nauwelijks een oog dicht gedaan, zo erg gierde de spanning nog door mijn bloed. Wat ik heb gedroomd, wist niet meer. Vreemd is dat: eigenlijk vergeet ik vrijwel altijd mijn dromen. Nog voordat ik mijn ogen opende, viel het al te merken dat ik me geradbraakt voelde. Gelukkig is er altijd die andere droom om me af te leiden: het boek!

Net na het waken nestelt het zich weer in mijn bewustzijn, alsof het een nachtje van huis was, luidruchtig feestend in Discotheek Het Onderbewuste. Ik griste mijn telefoon van de grond, trok de stekker eruit en opende de browser. Hoe zou het ervoor staan met de crowdfunding? Bij het zien van tussenstand verscheen er een dikke grijns op mijn gezicht: we zitten al op ruim 20 procent van het streefbedrag. En dat na één dag! Onmiddellijk ben ik uit bed gesprongen, niet in staat mijn opwinding te onderdrukken. Een koude douche dan maar.

Wat het nederig makende is van crowdfunding: je moet je kwetsbaar opstellen. Je bent immers van afhankelijk van wat mensen je gunnen, hoezeer ze je op waarde schatten. Niet alleen vanwege wat je kunt, maar ook vanwege wie je bent. Op een gegeven moment ga je je, geen grap, zelfs afvragen of je wel een goed mens bent geweest in al je geleefde jaren. In dat opzicht is crowdfunding een heel louterend proces.

Ik kan het nog steeds nauwelijks geloven dat er in een etmaal al zo'n gigantisch bedrag gestort is. Duizend. Euro. Wat een vrijgevigheid! Aan eenieder die al een donatie deed: duizendmaal dank! Dit is de vliegende start waar ik op gehoopt had.

– Laurens

Reacties

Hoi Laurens, zet 'm op!!!
Maurice

Dank Maurice! We gaan ervoor!

Zet 'm op!

Veel succes!

Superlief Anke, dank voor je bijdrage! :)

Good luck! See you at signing.

What a generous donation! Thanks so much, Pavol, see you there indeed! ;)

Go go go Laurens! 

Ha Robbie! Lachen dat we elkaar tegen het lijf liepen op het station; en megabedankt voor je bijdrage! :D

Hoi Laurens, 

Ik vind het echt zo gaaf dat je een boek hebt geschreven en ben dan ook zeer benieuwd naar het eind resultaat! Toen ik je op vakantie tegen kwam wilde ik je er nog naar vragen, maar helaas hebben we elkaar daarna niet nogmaals gezien. Had er wel over willen kletsen met een kampvuurtje op de achtergrond ;). Ik wens je heel veel succes met de crowd funding en geloof zeker dat 't boek uiteindelijk op de markt terecht gaat komen!

Groetjes, Eva

Hé Eva! Dank je voor het compliment! Ja, wat een toeval dat we elkaar tegen het lijf liepen, in de Vogezen of all places. Volgende keer hoop ik je mijn boek te kunnen geven, haha. Wie weet bij een toekomstige reünie? In ieder geval: veel dank, ook voor je donatie. Het helpt enorm!

Veel succes Laurens!! 

Dank voor je donatie en je steun, Rosan! :D

Ik hou van je enthousiasme en vind 't gaaf dat je er gewoon voor gaat! Succes :)

- Anja

Dank je, Anja, voor het compliment en je donatie! We gaan zien waar het toe leidt. ;)

Toytoytoy bromigo! Kan niet wachten om te beginnen met je boek! 

 

(Gaat die ook komen in de vorm van e-book?)

 

xoxo

Was even vergeten te antwoorden, maar thanks a million, Sietse! :D

Over een eventueel e-book: ik denk het haast wel, maar dat moet nog duidelijk worden. Eerst maar eens het streefbedrag binnenhalen! ;)

Gaat je lukken man! Ik wacht hem met smart af. 

Thanks Peter! Anders ik wel. We gaan het meemaken! ;)

Super goed van je, heel veel succes!

groet, Harry en Willy Sesink

 

 

Ha Harry en Willy, bedankt voor jullie bijdrage en berichtje! Wat lief van jullie, ik ga m'n best doen om het bedrag te verzamelen. Nogmaals dank! :)

We gaan erop proosten!

Aan jouw bijdrage kan het in elk geval niet liggen, dankjewel!!! :)

Succes chef!

Muchos gracias, Ivo! Hopelijk komt het boek er, dan stuur ik hem z.s.m. naar je! ;)

Ik hoop dat het lukt! 

Ik hoop het ook, Sofie, dank voor je support! :)

Wat leuk dat je een boek geschreven hebt! Heel veel succes met de crowdfunding en ik hoop je boek over een tijdje te kunnen lezen :)

Hé Anouk! Dankjewel, ik ben enorm met je donatie geholpen. Ik hoop (uiteraard) dat de crowdfunding slaagt; ik kijk uit naar het moment dat ik het boek naar iedereen op mag sturen. :)

Succes nog met de laatste loodjes ouwe baas! Je bent er bijna :)

Ben heel benieuwd naar het verhaal en kijk ernaar uit het boek te ontvangen! 

Kusje Menno

Thanks, bro! Ik heb er vertrouwen in! :)

恭喜!

- Sjoerd

Nihao! Thanks, grote broer, veel te lief dit! :D

Reactie toevoegen

Poll

Laurens van den Broek (1989) is opgeleid als industrieel ontwerper, maar heeft de letteren nooit uit zijn hoofd gezet. Gedurende zijn opleiding schreef hij korte fictieve verhalen. In 2014 nam hij deel aan het eerste Das Magazin Zomerkamp, wat hem ertoe zette een roman te schrijven. Nu, na voltooiing van een masterstudie Design Cultures en opgedane werkervaring als ontwerper en tekstschrijver, doet zich de kans voor zijn droom te verwezenlijken.

(Auteursfoto: © Isabelle Renate la Poutré)

Tegenprestaties

 € 10  
of meer
Alle beetjes helpen!

Een tegenprestatie? Dat hoeft van jou niet. Je hoopt gewoon dat dit project slaagt en bent van harte uitgenodigd voor de boekpresentatie in Deventer. Karmapuntjes!

20 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 15  
of meer
Literaire leestips

Literatuur is een veelkoppig beest en kan nogal intimiderend zijn. Laat mij je helpen: ik stel een lijstje van vijf à tien boeken voor je op die bij jouw interesses passen. Zo weet je precies waar te beginnen, naast 'Maanscherf' natuurlijk. Supersympathiek!

6 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 20  
of meer
Je naam vereeuwigd in 'Maanscherf'

Misschien ben je niet zo’n boekenverslinder, maar jouw naam zal mooi wel vereeuwigd worden in het boek (geldt voor alle donaties vanaf €20,-)! Ook ben je welkom om de boekpresentatie bij te wonen. Dank voor je support!

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 25  
of meer
Reserveer alvast een exemplaar!

Een exemplaar van 'Maanscherf', waar jouw naam in staat, valt thuis bij je op de mat of je komt er eentje ophalen tijdens de boekpresentatie. Tof, veel dank voor je steun!

75 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 30  
of meer
Een gesigneerd exemplaar + boekenlegger

Wil je er een kekke boekenlegger bij? Dat kan! Voor deze bijdrage krijg je een gesigneerd exemplaar van het boek plus zelfontworpen boekenlegger thuisgestuurd. Of, nog gezelliger, je komt ze ophalen bij de boekpresentatie. Ik waardeer je steun enorm!

20 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 40  
of meer
Waan je hoofdpersonage Fons van Felius

Fons is verzot op whisky. Tijdens zijn zeiltocht waagt hij zich aan een Speyside. Zelf proeven? Je krijgt het boek, een boekenlegger en miniflacon whisky (5 cL) thuis afgeleverd. Of beter nog: je komt ze ophalen tijdens de boekpresentatie. Wel zo gezellig! D(r)ank!

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 50  
of meer
Twee gesigneerde exemplaren + twee boekenleggers

Vertier voor jou en je wederhelft! Of je beste maat, een familielid of wellicht je buurvrouw. Hoe dan ook: lekker uitdelen! Je krijgt twee gesigneerde exemplaren plus twee boekenleggers thuisgestuurd of je kunt ze tijdens de boekpresentatie meenemen. Onwijs bedankt voor je gift!

7 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 75  
of meer
Driewerf hoezee!

Jij hoeft je de komende tijd niet meer druk te maken over verjaardagen: die geluksvogels krijgen gewoon een gesigneerd exemplaar van 'Maanscherf'. Drie stuks plus drie zelfontworpen boekenleggers komen jouw kant op, of je kunt ze afhalen tijdens de boekpresentatie. Te gek, bedankt voor de steun!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 100  
of meer
Gezinsuitbreiding

Kijk, jij bent echt een familiemens. Vier gesigneerde exemplaren (inclusief boekenleggers) én een zelfontworpen A2-poster zullen bij jou thuis worden afgeleverd in een speciale 'Maanscherf' tote bag, of je komt het pakket ophalen tijdens de boekpresentatie. Heb ik al gezegd dat ik je heel dankbaar ben?

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 150  
of meer
Scherven brengen geluk

Hats! Dat zet zoden aan de dijk. In ruil voor deze gulle bijdrage krijg je een unieke tote bag met drie gesigneerde exemplaren (inclusief boekenleggers), een zelfontworpen poster op A2-formaat en, hou je vast, een écht stukje maanmeteoriet – je eigen Maanscherf! Agenda’s in de aanslag, want ik kom dit pakket thuis bij je langsbrengen en voordragen uit het boek. Fenomenaal!

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 250  
of meer
Naar de maan en daar voorbij!

Wat een eer! Tegenover deze buitengewone bijdrage staat een buitengewone beloning. Ik neem een fles whisky (0,7L) en vier gesigneerde exemplaren van 'Maanscherf' (plus boekenleggers), een A2-poster en een écht stukje maanmeteoriet in een unieke tote bag mee en kom bij je thuis uit het boek voordragen. Klap op de vuurpijl: ik zal een kort verhaal (ca. 2000 woorden) voorlezen dat ik speciaal voor je zal schrijven met onderwerp naar eigen keuze. Mijn dank kent geen grenzen!

3 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie