Voorbij de kunst

Door Yotka Kroeze en Jobbe Holtes

Wat voor veel kunstliefhebbers eigenlijk al lang bekend was, wordt door verschillende onderzoeken nu echt bevestigd: kunst kijken en kunst maken helpen je bij het ontwikkelen van veel verschillende competenties die we ook terugvinden in de zogenaamde 21th century skills. Dat maakt direct duidelijk dat creatief onderwijs een belangrijk onderdeel moet zijn van het curriculum op school. Dit hoeft niet alleen maar beperkt te blijven tot de beeldende vakken. Juist tijdens andere lessen kan kijken naar kunst een mooie aanleiding zijn om een onderwerp aan te snijden. 

Denken over kunst
In het boek Voorbij de kunst is er aandacht voor de noodzaak van kijkonderwijs. In korte, overzichtelijke hoofdstukken beschrijven we de achtergrond en de beoogde doelen van drie vernieuwende, hedendaagse leermethoden: Art Based Learning, Visible Thinking en Visual Thinking Strategies. Bovendien laten we concreet zien hoe je die methoden in de klas kunt gebruiken. En minstens zo belangrijk: we stimuleren je om zelf na te denken over hoe jij jouw onderwijs kunt verrijken met kijken naar kunst.

Met Voorbij de kunst delen we ons enthousiasme over kunstkijken. Het is geschreven voor gebruik in de klas, het museum, tijdens je workshop of andere vormen van educatie. Natuurlijk is het boek ook erg geschikt voor iedereen die buiten de klas een boeiend, verdiepend en leerzaam gesprek over kunst wil voeren.  

Maak jij ons boek mogelijk?
Het manuscript is af, maar we zijn er nog niet! Graag willen we het boek in februari 2018 publiceren. We hebben echter jouw hulp nodig om het te kunnen drukken. Het wordt een fantastisch mooi en kleurrijke hardcover in een handzaam formaat en Jobbe gaat hem vormgeven! Draag bij met jouw donatie en kies een van onze unieke tegenprestaties! 

Voorbij aan ons streefbedrag? 
Wanneer het totaal gedoneerde bedrag hoger wordt dan ons streefbedrag, gebruiken we dit om het boek te promoten zodat het nog meer mensen bereikt. Dat betekent dat we advertenties kunnen plaatsen, artikelen publiceren en drukwerk verspreiden.

We willen je nu al bedanken voor jouw donatie!
 

 € 5210  
van
 € 5000  
opgehaald

117 donaties

  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

Gehaald!

Bedankt
We willen iedereen die ons heeft geholpen om deze crowdfunding te volbrengen hartelijk bedanken!!
Ons entousiasme was al groot, maar dat is zeker nog veel meer geworden.
Nogmaals bedankt voor jullie steun.

En nu...
Aan het werk. Jobbe is meteen aan de slag gegaan met de vormgeving.
Daarna komt de drukker zijn taak.

Volg het proces en ander nieuws op onze social media.

Vrolijke groeten,
Yotka & Jobbe

 

En we zijn over de helft!

Wauw... we drukten net op refresh en ontdekten dat we over de helft van het streefbedrag heen zijn...Met dank aan jullie!

Onlangs vertelden we nog over Voorbij de kunst op een bijeenkomst van cultuurcoördinatoren in het basisonderwijs. Daar was iedereen laaiend enthousiast!
Ondertussen gaf Jobbe 21 blikverruimende rondleidingen (!!) voor jongeren door de expositie NUCLEUS van Noordelicht Groningen. De gesprekken over de foto's waren prachtig, verfrissend en erg motiverend.

Het werk voor de crowdfunding is nog niet gedaan, maar deze mijlpaal geeft nieuwe energie!
Nog 12 dagen te gaan. Wij gaan er vol goede moed in. Help jij ons mee?

Dit boek moet er gewoon komen!

Een derde van het boek kan gedrukt

We hebben 1/3e van het streefbedrag bij elkaar. Fantastisch. Iedereen bedankt voor jullie donaties en enthousiasme. Help samen met ons ook anderen te enthausiasmeren en deel onze funding met iedereen die maar geïnteresseerd kan zijn. 

Vrolijke groeten van ons. Yotka en Jobbe

1 Dag voorbij

Wauw! We zijn nog geen dag bezig en we hebben al 10% van ons streef bedrag aan donaties ontvangen.
Iedereen die ons deze vliegende start heeft gegeven ontzettend bedankt! 

Op naar de volgende mijlpaal!

 

Reacties

Zet 'm op, Jobbe en Yotka!!!

Fantastisch initiatief en kan niet wachten tot dit vernieuwende boek er is!

 

Wat een mooi iniatief!! Ik ben erg benieuwd naar jullie boek. Zelf ben ik beeldend therapeut, dus ik ken de kracht van het bekijken benoemen van kunst. Benoemen jullie ook wat kunst met het gevoel doet? Welke emotie een bepaald schilderij oproept en hoe dit kan? Heel veel succes! Ik hoop dat jullie het boek kunnen uitbrengen!      Hartelijke groet, Karin Schutten www.beeldendetherapiegroningen.nl

 

 

 

 

Zet hem op, ik heb ook nog even gelobbyd bij mijn kunstcollega's.  Hopelijk sturen zij het ook door in hun netwerk. Wellciht hebben scholen nog geld over in potjes, in januari is er nieuw geld aanwezig. Groetjes Waalcko

 

 

Wat een goed plan om jullie mooie ideeen over kijken naar kunst en het effect hiervan in een behapbaar boek te zetten. Ik ben benieuwd! Succes!

Groeten,

Geeske Bosma - van Schaik

Succes! Ik hoop dat jullie het gaan halen :)

Donaties voor de workshop Kunstbrillen tijdens de Sinterkerstmarkt van 26 november in de Biotoop. 

Ben heeeeel benieuwd naar het boek!!

Lfs Joanne

Succes en we kijken uit naar jullie boek

Zet em op!! Liefs Ingrid

 

 

Geweldig! Gefeliciteerd met dit boek, veel succes! Thorsten Blokzijl

Succes!!!!

Reactie toevoegen

Poll

Yotka Kroeze (1986) en Jobbe Jobbe Holtes (1983) zijn OneDayArtist. Samen organiseren ze blikverruimende projecten die jongeren met een nieuwe blik naar hun omgeving laten kijken. Met hun achtergrond als kunstenaar en ervaring in het onderwijs helpen ze jongeren op weg. Ze openen deuren voor anders denken, flexibiliteit en vindingrijkheid.

Tijdens gesprekken met docenten bleek dat er meer behoefte is aan handvatten om met kijkonderwijs om te gaan in de klas. Naar aanleiding daarvan ontwikkelden ze de cursus Anders kijken naar kunst. Door de vele positieve ervaringen tijdens deze cursussen ontstond het idee om de kennis die ze hebben opgedaan in het boek Voorbij de kunst te vangen. 

Tegenprestaties

 € 10  
of meer
Vergeetmenietje

Je wilt wel doneren, maar hoeft geen tegenprestatie. Dat mag! Misschien sturen we wel een kaartje...

14 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 25  
of meer
Gesigneerd boek

Wij signeren jouw boek en sturen het naar je op.

74 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 40  
of meer
Unieke boekenlegger in je gesigneerde boek

De Maakschappij maakt voor ons bijzondere, toepasselijke boekenleggers. Je vindt zo’n dingetje in jouw gesigneerde boek.
– facebook.com/DeMaakschappij

Let op: er zijn maximaal 50 boekenleggers beschikbaar!

13 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 75  
of meer
Unieke poster en gesigneerd boek

Anne Staal, bekend van illustraties in Trouw, maakte voor ons een prachtige poster over kunst kijken. We sturen deze samen met een gesigneerd boek naar je op. Deze poster wil je gewoon hebben.
– annestalinski.myportfolio.com

3 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 100  
of meer
Do It Yourself-kunstwerk en een gesigneerd boek

Sjimmie Veenhuis – had onder andere een solotentoonstelling in de gallery Piet Hein Eek in Eindhoven – maakte speciaal voor ons een DIY Veenhuis-pakket. Maak je eigen kunstwerk en kijk met andere ogen naar het maakproces van moderne kunst.
Ontdek de kunstenaar in jezelf!
– sjimmieveenhuis.nl

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 165  
of meer
Culinair gesprek en gesigneerd boek

Een goed gesprek én lekker eten. De perfecte combinatie! Maak kennis met Yotka en Jobbe tijdens een diner waar het gesprek over hoe kunst kijken je leven beïnvloedt, het hoofdmenu is. Als dessert krijg je een gesigneerd boek mee naar huis.

Let op: we hebben slechts ruimte voor maximaal 10 tafelgasten!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 200  
of meer
Kunstzinnig gesprek

Yotka of Jobbe spreken met jou af in een nader te bepalen museum om samen met jou en twee andere donateurs een mooi gesprek over kunst te voeren. Als presentje nemen ze jouw gesigneerde boek mee.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 300  
of meer
Promotiepakket

Jij, jouw bedrijf of school draagt kunst en cultuur een warm hart toe en wil daar ook bekend om staan. Je wordt duidelijk herkenbaar genoemd in ons boek en we noemen je online in een vrolijke post. Tijdens de presentatie van Voorbij de kunst is het logo of de naam van jouw bedrijf of school bovendien duidelijk zichtbaar.

Let op: bij meer dan vier promotiepakketten maken we een mooie backdrop voor bij de presentatie.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie