Was het gras maar groen

Door Jireël Verhage

Tom gaat als vrijwilliger aan de slag op een voetbalschool in Limbe, een kustplaats in Kameroen. Wat hij gaat doen is goed, dat is zijn heilige overtuiging! Maar al vanaf de eerste dag worstelt hij met zijn eigen verwachtingen, en die van de coach en de jongens van de voetbalschool. Hij denkt er te gaan helpen, maar de betekenis van zijn verblijf komt gaandeweg in een compleet ander daglicht te staan.

Tevin, een jongen die altijd meedoet met de voetbaltrainingen, gaat niet naar school en woont af en toe op straat. Tom biedt een helpende hand, maar Tevin gaat daar op een andere manier mee om dan Tom verwacht. De frustratie begint toe te slaan, zullen ze elkaar vinden?

Een Verhage in je kast? Word mijn supporter!
In 2012 ben ik als vrijwilliger in Kameroen geweest. Als ik de afgelopen jaren andere mensen sprak die vrijwilligerswerk hadden gedaan, zaten ook deze verhalen vol met vraagtekens. Vraagtekens over het doel van het verblijf. Juist omdat vrijwilligerswerk vaak als iets positiefs wordt gezien, vind ik het belangrijk om een andere inkijk te geven. Daarom besloot ik mijn vraagtekens in romanvorm op papier te zetten. Na de laatste pagina is het aan jezelf om te bepalen: zou ik het vliegtuig instappen?

Het manuscript van mijn debuut Was het gras maar groen is klaar. Maar zonder jouw hulp kan het niet worden uitgegeven. Daarom heb ik je steun keihard nodig! Al het geld dat ik ophaal gebruik ik voor de redactie van het manuscript, het ontwerp van het omslag en de binnenkant, het drukwerk en de verkooppromotie.

Je gift zal niet onbeloond blijven: aan de rechterkant van deze pagina vind je een overzicht van de tegenprestaties. Laat die digitale flappen maar wapperen, de munten rollen. Dan hoop ik dat we in juni volgend jaar tijdens de boekpresentatie van Was het gras maar groen in Utrecht kunnen proosten!

Groet,
Jireël

 € 6035  
van
 € 5000  
opgehaald

161 donaties

  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

Gehaald!!

Mijn boek gaat er komen! Die Verhage staat straks gewoon echt in de kast, ik vind dit ongelooflijk gaaf.

Dat ik dit na tien dagen kan zeggen, had ik nooit verwacht. In de weken voor de crowdfunding vroeg ik me dagelijks af of ik het streefbedrag zou gaan halen. De hoeveelheid donaties (op dit moment 136), heeft me overdonderd.

Maar, supporten kan nog steeds! Dat ik het streefbedrag heb gehaald, betekent dat ik de redactie van het manuscript, het ontwerp van het omslag en de binnenkant, het drukwerk en de verkooppromotie kan financieren. Hier ben ik superblij mee! Het geld dat ik nu nog ophaal, kan ik onder andere gebruiken voor de verzending, het brouwen van het speciaal bier en de boekpresentatie. Kortom; daarmee kan ik ook mijn overige kosten dekken!

Nogmaals dank voor al jullie support! Ik trek even een Belgische pint uit de koelkast.


Groet,
Jireël

100!

100! Honderd supporters hebben mijn boek gesteund. Op dag vijf. Hoe vet is dat? En die honderd supporters zijn ook precies goed voor honderd boeken.

Toen ik zojuist na de tiende keer refreshen die felbegeerde honderd zag staan, probeerde ik me meteen plekken voor te stellen waar precies honderd mensen tegelijk zijn. Bleek even verdomd lastig. De Albert Heijn misschien? Ik beeldde me in dat ineens iedereen naast een pot pindakaas en een pak melk, een Verhage in het mandje had liggen. Tien kassa’s met elk een rij van tien mensen bij de XL, zoiets. Of een volgeboekte bowlingbaan, waar elke baan naast lege pitchers bier een flinke stapel Verhages had liggen.

Hoe het ook zij – de hoeveelheid heeft me overdonderd. Nogmaals dank!


Groet,
Jireël

Binnen een dag over de helft!

Allemachtig. Met een trillende hand klikte ik gister stipt om elf uur op de muis om de Facebookpost te delen. Even daarvoor had ik per ongeluk alleen het filmpje online gezet. Wist ik veel dat het na het uploaden meteen gedeeld zou worden. Ik zette opnieuw de post klaar, nu met tekst. Inmiddels zijn we bijna 1.800 views en 2.537,50 euro verder.

Ik was gister bijna misselijk van de spanning. Niet eens zozeer over het doel om 5.000 euro te halen, maar om op deze manier met je snufferd in de openbaarheid te komen, is compleet nieuw voor mij. Anderhalf jaar lang postte ik op woensdag mijn blog op Facebook, en bekeek een paar uur later de reacties. Nu kon ik het scherm onmogelijk loslaten. Iets na enen schoof Zufan een omelet onder mijn neus, anders had ik de lunch ongetwijfeld overgeslagen.

De hele middag raasde ik met 160 kilometer per uur over de snelweg, met mijn zwetende handen aan het stuur geklemd. Borden met bedragen langs de weg doemden op. Ik wilde alles zien, zelfs de hectometerpaaltjes met de melding dat iemand mijn bericht op Facebook had gedeeld, of de likes op Instagram. Reacties op mijn e-mails knalden uit de radio. Ik scheerde langs auto’s met boeken en boekenleggers achter het stuur, om zelf weer ingehaald te worden door een pretpakket. Constant keek ik om me heen, zonder precies te weten hoelang deze rit zou duren. Gewoon gaan.

Om zes uur stapte ik uit. Nederland en België schoven aan tafel, of maakten zich klaar voor de eerste pot van Ajax in de Champions League. Ik trok mijn joggingsbroek uit, pakte een spijkerbroek en ging patatten halen. De frisse lucht deed me goed.

Inmiddels rijd ik met 120 kilometer per uur over de snelweg, maar toen ik vanmorgen wakker werd, greep ik meteen naar mijn telefoon. Herkenbaar verhaal, stond er in een WhatsApp. En twee nieuwe donaties. Aan eenieder die al heeft gedoneerd: superbedankt voor je steun! Dat ik op de tweede dag al op de helft zou zitten, had ik niet durven hopen.

Het is een veelbelovende start, om dit verhaal te kunnen gaan vertellen!


Groet,
Jireël

Reacties

Jireël, je eerste donatie :-) Zet 'm op, ga ervoor!
Groet, Maurice

Thanks Maurice! 

♥️

:D

Kanjer! Megatrots op jou! Liefs, je vriendinnetje

Thanks champ!

Wat gaaf, binnenkort een Verhage in de kast!

Ow yeah!

Na zoveel tijd ben ik toch potdomme behoorlijk benieuwd naar je boek. Als het net zo leest als je kortere stukjes, kan dat toch niet tegenvallen.. Heel veel succes kerel, ik hoop echt dat het je lukt! Groetjes,

Jip 

Thanks Jip, gaaf te horen man!

Veel succes Jir! Hopelijk lukt het je en staat "de Verhage" binnenkort echt in mijn boekenkast.

Thanks Bas, dank voor je support, tof! 

Zo vet, het is zover! We dragen graag ons steentje bij, aan jouw steen die straks een volle gooi krijgt out in the open. Succes!!

Haha, mooi gezegd! Thanks Car!!

<3

:D

Hé Jireel, top man dat het er nu echt van gaat komen (je ziet, ik ga er zonder meer vanuit dat jij de benodigde fondsen bij elkaar gaat krijgen) dat je boek uitgegeven wordt. Ben super benieuwd. En dat thema, ja daar heb ik wel wat mee, dus ook daar ben ik benieuwd naar. Succes! 

Dag Rienk! Thanks, gaaf te horen! Het begin is veelbelovend, dus ik heb er ook vertrouwen in! 

Laat het genieten maar beginnen! Succes bro

Thanks man!

Heel veel succes met het uitgeven!

Elisa & Michel

Bedankt Elisa en Michel!

Suc6 Jireel met de crowdfund aktie, gaat vast goed komen. 

Bedankt Jeroen! 

Ik weet nog niet zeker of het onderwerp mij helemaal aanspreekt, maar het (volgen van) je schrijfproces was al zo tof dat ik je roman graag steun. Respect!

Thanks Lars, waardeer ik zeer! 

Kei gaaf dat het boek af is!

groetjes Kirsten en Michiel

Yeah, thanks voor jullie support! 

Ha Jireel,

Wat ontzettend spannend dit, zeg. Ik bewonder je lef en doorzettingsvermogen - en werd uiteraard getriggerd door de samenvatting. Ik wil wel zo'n Verhage in mijn kast! Zet 'm op enneh... have a safe trip ;-).

Groetjes,

Anniek

Ha Anniek. Thanks voor je support, en tof om te horen! 

Jaaa kom maar door met die boekenlegger!

Ellen

Oja en wel bij CB neerleggen hè! Geef even een seintje, dan zorg ik dat 'ie er tip top bij staat.

Hahahaha, wat goed dit! Dank voor je donatie! En ik laat het zeker weten, hij komt daar te liggen, dus goed te weten:)

Jir! Super gaaf dit, ben heel benieuwd naar jouw boek! Gr. Jeffrey

Thanks voor je support Jef, tof! 

Top Jir! Heel veel succes!

Dank Lilian! Bedankt voor je support, tof! 

Gaat lukken Jir!

Thanks voor je support, Gertje! Mega!

We zijn allemaal benieuwd naar je boek!

Zoals gezegd: enorm bedankt voor jullie support, heel gaaf!

Succes man. Zie je boek komen!

Thanks man, bedankt voor je support!

Jireel,

Ik ben enorm benieuwd naar je boek! Tof dat je dit doet en respect voor je uithoudingsvermogen! Het moet een zwaar traject zijn geweest, veel succes met de promotieperiode en ik kijk er nu al naar uit het te lezen!

Dag Brett, tof dit te horen! En bedankt voor je support! 

Yessss eindelijk een boek van Profeetje Jirre!
Gaan we dit mee maken? JA ZEKER GAAN WE DIT MEEMAKEN!

Hahaha thanks voor je support Ronnie, MEGA!

Veel succes!

Heb zin in bier en een goed boek, ouw bassert

Haha thanks ouwe drummert! 

Reactie toevoegen

Poll

Jireël Verhage (1989) groeide op in Goes. Tijdens de vakanties vulde hij schriftjes met verhalen over alles wat hij meemaakte. De liefde voor taal dreef hem naar de studie communicatiewetenschap in Nijmegen. In september 2016 verhuisde hij samen met zijn vriendin naar Gent om zijn droom na te jagen: het schrijven van een roman. Wekelijks blogt hij over zijn schrijfproces en het leven als Nederlander in Gent. Hij is in Schrijven Magazine gepubliceerd, en twee keer per maand maakt hij een nachtcolumn voor 3FM.
www.jireelverhage.nl

(auteursfoto: Niels Bourgonje)

Tegenprestaties

 € 10  
of meer
Dankjewel!

Je wilt doneren, maar hoeft geen tegenprestatie. Tof dat je wilt bijdragen. Natuurlijk ben je van harte welkom op de boekpresentatie in Utrecht!

7 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 25  
of meer
Een exemplaar van mijn boek

Je krijgt mijn boek thuisgestuurd of je kunt het meenemen tijdens de boekpresentatie. Bedankt voor je steun!

77 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 27,50  
of meer
Een exemplaar van mijn boek en een boekenlegger

Je krijgt mijn boek met de speciaal ontworpen boekenlegger thuisgestuurd, of kom deze beloning ophalen tijdens de boekpresentatie. Dank je wel voor je steun!

22 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 35  
of meer
Het pretpakket

Met dit pakket kan je ultiem genieten van de eerste hoofdstukken van het verhaal. Je krijgt namelijk naast het boek en de boekenlegger, een zelfgebrouwen Belgisch speciaal biertje. Het wordt bij je thuis geleverd, of je bent natuurlijk van harte welkom op de boekpresentatie en kunt het dan meenemen. Mijn dank voor je steun is groot! Zie je jezelf al zitten, lekker met de voetjes omhoog op de bank, terwijl je geniet van de eerste slok en de eerste bladzijde?

(Gezien de hoeveelheid gebrouwen bier is dit pakket gelimiteerd beschikbaar, dus wees er snel bij! Op=op!)

20 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 40  
of meer
Het pretpakket voor twee

Een mooi pakket voor koppels, bestaande uit het boek, de boekenlegger en twee zelfgebrouwen Belgische speciaal biertjes. Het wordt thuis geleverd, of jullie zijn natuurlijk van harte welkom op de boekpresentatie en kunnen het dan ophalen. Enorm bedankt voor jullie steun! Zien jullie jezelf al zitten, lekker met de voetjes omhoog op de bank, terwijl jullie genieten van de eerste slok en vechten om wie het boek als eerst mag lezen?

(Gezien de hoeveelheid gebrouwen bier is ook dit pakket gelimiteerd beschikbaar, dus wees er snel bij! Op=op!)

16 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 50  
of meer
Om uit te delen

Wat een feest! Je krijgt twee boeken en twee speciaal ontworpen boekenleggers thuisgestuurd, of je kunt ze meenemen tijdens de boekpresentatie. Een voor jezelf, en een om uit te delen. Hartelijk dank voor je steun!

8 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 75  
of meer
Cadeaus scoren

Je zit goed voor de komende verjaardagen! Je krijgt drie boeken en drie speciaal ontworpen boekenleggers thuisgestuurd, of haal ze op tijdens de boekpresentatie. Een voor jezelf, en twee voor de toekomstige feestvarkens. Superbedankt voor je steun!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 100  
of meer
Plezier voor vier

Te gek! Je krijgt vier boeken en vier speciaal ontworpen boekenleggers thuisgestuurd, of je kunt ze meenemen tijdens de boekpresentatie. Mijn dank voor je steun is groot!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 150  
of meer
De schrijver uit Gent in huis

Wauw, bedankt voor je steun! We gaan agenda’s naast elkaar leggen, want ik kom een stuk voordragen. In een volle woonkamer, voor het slapen gaan of tijdens een tuinfeest: het is aan jou. Ik neem ook twee boeken, twee boekenleggers en twee zelfgebrouwen Belgische speciaal biertjes mee.

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 250  
of meer
Broederschap verenigd

Wat een klapper. Ik kom voordragen, neem drie boeken, evenzoveel boekenleggers én mijn beste vriend Christoffer, als Borgaard (ex-John Coffey, nu Tusky) mee. Hij zal me muzikaal begeleiden en onder andere een speciaal geschreven nummer voor mijn roman spelen. Natuurlijk neem ik ook drie zelfgebrouwen Belgische speciaal biertjes mee, zodat we na afloop kunnen proosten. Bedankt voor je steun!

4 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie