Niet van iedereen

Door Nikki Lee Janssen

Heb jij weleens naaktfoto’s en video’s van jezelf gemaakt en gedeeld met anderen? Waar zijn die foto’s nu? Nadat mijn Dropbox en online accounts werden gehackt door een onbekende cybercrimineel, verschenen mijn pikante foto’s en filmpjes op Facebook en Dumpert. De hele wereld, inclusief mijn ouders, schoonouders, vrienden en collega’s, keek mee. Was het persoonlijk of ging het om geld? En wat moest ik doen toen de politie niets bleek te kunnen in zo’n situatie?

“Hee boef, schiet je wel een beetje op, ik wacht op je.” Dat die zin mij ‘internetfamous’ en slachtoffer van sextortion zou maken had ik nooit verwacht. Mijn foto’s en video’s – je weet wel, van die semi-serieuze gewoontes die je ontwikkelt binnen een relatie – kunnen overal zijn. Op een Russische pornowebsite, in de geheime documentmap van een hitsige tiener of op een smoezelige kalender op het toilet van een truckstop in Zuid-Texas.

Niet van iedereen – de hel die online shaming heet is een waargebeurd verhaal over wat mij is overkomen. Verteld zonder schaamte of terughoudendheid om het taboe op online shaming te doorbreken. Het is bovendien een handboek voor iedereen die onverhoopt in mijn schoenen komt te staan, en het geeft de naakte feiten en cijfers weer van deze nieuwe, maar zeer heftige vorm van criminaliteit. Ook wordt het woord gegeven aan drie professionals die elk vanuit hun expertise een blik werpen op sextortion. En mocht je mijn foto’s online of offline toch nog ergens tegenkomen, meld het dan bij mij…

Waarom een crowdfundingscampagne?
Nadat bleek dat de politie me niet kon helpen in de eerste weken nadat ik slachtoffer werd van sextorion, huurde ik een advocaat én een privédetective in. Want wie denkt dat dit soort dingen makkelijk offline gehaald kunnen worden wanneer er sprake is van bedreiging en afpersing heeft het mis. Al met al heeft dit dus niet alleen mijn emoties, maar ook mijn spaarpotje uitgeput.

Het einde van dit hele proces is nog lang niet in zicht en ik word dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze hele situatie. Op 20 december 2017 vond de rechtszaak plaats tegen Dumpert, en sinds die dag mag ik eindelijk vrijuit spreken. Daarvoor kwam ik onder het pseudoniem Sascha aan het woord in Linda Magazine, de Grazia en de NPO documentaire Mag ik je tieten zien?. Maar nu kan ik dus onder mijn eigen naam deze crowdfundingsactie starten om hét boek te kunnen uitgeven dat er (helaas) allang had moeten zijn!

Wat wil je na publicatie met het boek bereiken?
Met alleen een boek is het probleem uiteraard niet opgelost. Vandaar dat ik samen met Tweede Kamerlid Sven Koopmans van de VVD bezig ben om de problematiek rondom deze nieuwe vorm van cybercriminaliteit hoger op de politieke agenda te krijgen, iets waar we al veel stappen in gemaakt hebben. Ook wil ik in de toekomst voorlichtingen gaan geven op scholen, bij instellingen en op andere plekken waar het nodig is.

Mijn doel: het taboe dat heerst op sextortion doorbreken, meer politieke aandacht om daders daadwerkelijk aan te kunnen pakken, mensen inzicht geven in mijn verhaal en andere meiden en jongens de handvatten geven om hiermee om te gaan. En uiteraard om een statement te maken en te laten zien dat het iedereen kan overkomen. Broodnodig trouwens, want met bijna 2000 meldingen per jaar – vooral jongeren zijn het slachtoffer – is het een probleem dat niet langer genegeerd kan worden. De publicatie van Niet van iedereen is dan ook een belangrijke basis in dit proces.

Steun mijn boek en wordt online shaming de baas
Om de publicatie van Niet van iedereen mogelijk te maken in de eerste helft van 2018 moet er nog heel veel gebeuren. Zo tekent een tekstschrijver mijn verhaal op en verzorgt Uitgeverij Palmslag alle stappen in het uitgeefproces, denk aan redactie, drukwerk en promotie. Elk bedrag dat je doneert  – klein of groot – is van harte welkom om hier mee te kunnen starten!

Door jouw steun worden wij samen online shaming de baas! Los van mijn eeuwige dank wil ik je voor het steunen van mijn project ook graag iets terug geven. De beloningen vind je rechts op deze pagina. Hoe meer je doneert hoe specialer de beloning.

Dankjewel voor je hulp!

Alle liefs,
Nikki Lee
 

 € 7552,5  
van
 € 7500  
opgehaald

83 donaties

  • Updates
  • Reacties
  • Biografie

Mijn strijd is niet voor niks geweest!

De media heeft de uitspraak in mijn zaak tegen Dumpert groots opgepakt!

https://nos.nl/artikel/2215898-heel-gek-dat-je-6500-euro-moet-betalen-om...

 

 

 

Zoveel goeds!

Dankjewel voor alle positieve reacties die ik ontvangen mag op het idee van mijn boek! En uiteraard dank aan een ieder die gedoneerd heeft! 

We zijn er nog niet, maar ik hoop oprecht dat we eind deze maand het bedrag bij elkaar hebben mogen “sparen”!

Wauw

Wauw! Binnen twee dagen is de €1000,- al gehaald. Super super bedankt lieve allemaal!

Nog 1280 mensen vinden die ieder €5,- willen doneren en we kunnen starten met uitgeven! 

 

Politieke steun!

Ook vanuit de politiek steun voor mijn project om online shaming tegen te gaan! 

Project is live!

Vandaag, een dag na de rechtzaak tegen Dumpert kan / mag ik vrijuit praten, en hier is dan ook mijn actie om het boek te kunnen gaan uitgeven wat er stiekem allang had moeten zijn! 

Reacties

Hoi Nikki, een mooi, oprecht en belangrijk initiatief. Zet 'm op!!!
Groet, Maurice

Heel veel succes! Je bent een kanjer! Babs & Pieter

Heftig verhaal joh! Ik ben benieuwd naar je boek :)

Succes met je boek en de actie

Ben heel benieuwd, heel veel succes!! 

Dapper dat je dit durft en doet. En goed dat je, samen met Sven, andere wil behoeden. Succes!

onwijs goed dat je dit zo doet! respect Nik !

Wat een verhaal! Ben benieuwd naar het boek. Ik vind t echt dapper en knap dat je dit doet! Heel veel succes!

Succes! 

Veel success met initiatief

Geweldig initiatief! Laatst heb ik met mijn klas de afleveringen van ‘Mag ik je tieten zien’ gekeken met soortgelijke verhalen (en volgens mij ook dat van jou)...en dat maakte een diepe indruk op die pubers! In de toekomst hoop ik uit je boek voor te kunnen lezen. 

Heel veel succes met alles!

Met vriendelijke groet,

Ellen van Alten

Docent biologie Pascal zuid

Reactie toevoegen

Poll

Nikki Lee Janssen (1990) werd geboren in het Gelderse Elst, maar woont inmiddels in het pittoreske Medemblik, met manlief Joost, hun dochtertje en trouwe viervoeter Pippa. Nikki Lee is een enthousiaste jonge vrouw die vroeger deel uitgemaakt heeft van de Nederlandse Turn Selectie, waar ze geleerd heeft wat hard werken en doorzetten is. Na haar turncarrière is ze gaan werken in de sales, iets wat ze nog steeds met heel veel plezier doet. Dat ze ooit een boek zou gaan schrijven had ze nooit verwacht, en wellicht ook liever niet gewild. Want de reden dat ze is gaan schrijven komt voort uit de meest verschrikkelijke gebeurtenis uit haar, tot begin dit jaar onbezorgde leventje...

(Auteursfoto gemaakt door Poppyonto)

Tegenprestaties

 € 5  
of meer
Dank, dank, dank

Je wilt wel doneren, maar hoeft geen tegenprestatie. Dat mag! Misschien stuur ik je als dank toch stiekem iets kleins toe!

31 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 20  
of meer
Een persoonlijk en oprecht bedankje

Ik klim in de pen en jij ontvangt een mooie inspirerende quote op een handgeschreven kaart.

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 30  
of meer
Het boek en aanwezigheid op de boekpresentatie

Je krijgt een exemplaar van mijn boek en bent als bijzondere gast extra welkom op de boekpresentatie!

13 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 35  
of meer
Het boek komt naar jou toe

Wil je liever dat het boek naar jou toe komt? Bij deze!

9 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 75  
of meer
Signeren maar

Je krijgt een gesigneerd boek en vier gesigneerde quote kaarten. Aan jou de keuze om deze af te halen tijdens de boekpresentatie of om het thuisgestuurd te krijgen. Het liefst zie ik je natuurlijk op de boekpresentatie om je persoonlijk in real life te kunnen bedanken!

2 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 100  
of meer
Krabbeltje hier, en een verhaaltje daar

Je krijgt een gesigneerd exemplaar, inclusief persoonlijke boodschap en vier gesigneerde quote kaarten. Kom je ze ophalen op de presentatie? Thuissturen kan ook hoor!

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 150  
of meer
Jouw naam vereeuwigd in het dankwoord

Uiteraard ontvang je mijn gesigneerde boek met persoonlijke boodschap, maar ook krijg je een duidelijke naamsvermelding in het dankwoord van mijn boek. Ik zie je graag op de boekpresentatie om je eigen exemplaar af te halen!

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 250  
of meer
Goed gesprek met een kop koffie en een stuk taart erbij

Onder het genot van een kop koffie (of thee) en een lekker stuk taart hebben we een goed gesprek in het mooie Medemblik over dit onderwerp, of over andere belangrijke dingen in het leven. Als presentje neem ik mijn gesigneerde boek voor je, met jouw naam in het dankwoord en met een persoonlijke boodschap erin geschreven.

1 donatie

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie

 € 500  
of meer
Wauw, een vliegende start dankzij jou

Met je donatie help je mij meteen een heel stuk verder in de verwezenlijking van mijn wens om een succes van het boek te maken. Je gift wordt onder meer gebruikt voor de promotie, zodat we het thema van het boek onder een nog groter publiek bekend kunnen maken.
Naast ontzettend veel dank ontvang je vier gesigneerde exemplaren van het boek (alle met persoonlijke boodschap), een vermelding in het dankwoord en kom ik op locatie, die we in overleg afstemmen, een lezing/voorlichting geven.

0 donaties

Kies tegenprestatie

Selecteer tegenprestatie