Ontmoet Laurens: de auteur achter 'Maanscherf'
Zeg Laurens, wie ben jij eigenlijk?
"Ooit kwam ik schreeuwend ter wereld. Mijn ouders noemden mij Laurens. Nu, zo’n 30 jaar later, ben ik content marketeer van beroep. In het kort schrijf en ontwerp ik verhalen voor merken. Soms schreeuwend, soms op fluistertoon. Zolang de boodschap maar aankomt. Ik heb een technische studie gedaan, maar kwam er te laat achter dat ik eigenlijk een alfa-student ben en geen bèta. Tijdens die studie begon ik met het schrijven van korte fictieverhalen, wat ertoe leidde dat ik mee mocht op het Das Mag Zomerkamp voor jonge schrijvers. Na dat zomerkamp wist ik het zeker: ik moest een boek schrijven. Wat begon als een kort verhaal, groeide uit tot ‘Maanscherf’."
Wat wil je zeggen met je boek ‘Maanscherf’?
"'Maanscherf’ is een roman over wat er gebeurt met een fragiele geest wanneer alle zekerheden onder zijn voeten vandaan getrokken wordt. Hoofdpersonage Fons is ornitholoog en is altijd al, sorry voor de woordspeling, een vreemde eend in de bijt geweest. Met intermitterende hoofdstukken leert de lezer Fons’ verleden kennen en waarom hij nu is wie hij is en doet wat hij doet. Het grote thema waar Fons mee worstelt is het noodlot: bestaat het daadwerkelijk of zijn we allemaal overgeleverd aan de willekeur? We hebben allemaal weleens zo’n moment gehad, toch? Zo van: dit kán gewoon geen toeval zijn. Dat gevoel keer honderd, dat is dit boek in een notendop."
Wat maakt dit verhaal uniek en origineel vergeleken met de huidige boekenmarkt?
"Dat is een lastige vraag, aangezien ik onmogelijk kan weten wat er nu allemaal al op de markt is. Ik lees veel, probeer bij te houden wat er allemaal gepubliceerd wordt, maar dan nog… Het aanbod is schier oneindig. Als ik naar mijn eigen manuscript kijk, dan is het een culminatie van thema’s die me altijd al geboeid hebben. Minus de fascinatie voor whisky dan, dat kwam later pas. Wat mijn boek gaat toevoegen aan de huidige boekenmarkt? Ik hoop een moment van verwondering en begoocheling voor eenieder die het leest. Dat zou ik al mooi vinden."
Kun je wat meer vertellen over de tegenprestaties die donateurs krijgen?
"De tegenprestaties beginnen bescheiden, maar worden royaler naarmate de hoogte van de bijdrage stijgt. Tegenover een kleine bijdrage – maar laat ik vooropstellen dat ik écht elke bijdrage enorm waardeer! – staat geen tegenprestatie, maar al gauw gaat het van een gepersonaliseerde leeslijst, naar het reserveren van een exemplaar tot uiteindelijk een echt stukje maanmeteoriet (naast het boek een échte maanscherf) en ondergetekende die bij jou thuis komt voordragen uit het boek – en een uniek kort verhaal dat speciaal voor diegene geschreven is. Voor ieder wat wils!"
Vind je het spannend om met ‘Maanscherf’ op een crowdfundingplatform te staan?
"Ja, natuurlijk, haha! Ik zit elke dag als een malle de pagina te vernieuwen. Wat het nederig makende is van crowdfunding: je moet je kwetsbaar opstellen. Je bent immers van afhankelijk van wat mensen je gunnen, hoezeer ze je op waarde schatten. Niet alleen vanwege wat je kunt, maar ook vanwege wie je bent. Op een gegeven moment ga je je, geen grap, zelfs afvragen of je wel een goed mens bent geweest in al je geleefde jaren. In dat opzicht is crowdfunding een heel louterend proces."
Foto: © Isabelle Renate la Poutré