'Wel van iedereen'

11 juli 2018

Op maandag 16 juli is Nikki Lee Janssen samen met co–auteur Silvie Kamphuis te gast bij NH Nieuws om te praten over haar veelbesproken boek Niet van iedereen: een waargebeurd, taboedoorbrekend verhaal over online shaming dat vorige maand bij ons verscheen. Het boek stond de laatste tijd veel in de publiciteit en in het kader hiervan blikken we terug op de gebeurtenissen van de afgelopen periode.

Zo verscheen er op vrijdag 22 juni een artikel op LINDAnieuws, waarin Nikki vertelt hoe het nu met haar gaat: “Niet van iedereen heeft deels geholpen bij mijn verwerking, maar het blijft eng.” Ook voor toekomstige generaties vindt ze het belangrijk dat het boek er eindelijk is. “Mijn dochter is inmiddels een jaar oud. Zij krijgt later ook vriendjes en ik wil niet dat zij ooit deze strijd zal hoeven voeren. Die gun je niemand.”

Politiek debat over 'onderlinge privacy'
Nikki’s verhaal kwam ook onder de aandacht van de politiek: op maandagavond 25 juni overhandigde ze in het kader van 'onderlinge privacy' (ook wel 'horizontale privacy' genoemd) het eerste officiële exemplaar van Niet van iedereen in de Tweede Kamer aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Ook de overige partijen waren tijdens dit debat aanwezig. Sven Koopmans (VVD) zei het volgende tijdens het debat: “Ik wil expliciet Nikki Lee Janssen en haar partner hartelijk danken. Nikki Lee is een bekend slachtoffer van wraakporno. Zij is bekend van 1 miljoen views op Dumpert, en nu schrijfster van haar boek. Ik ben haar erg dankbaar dat ook zij met haar partner hierheen is gekomen om deze behandeling bij te wonen.”

De boekpresentatie
Na een lange aanloop met veel media-aandacht – al sinds eind 2017 (o.a. in Hart van Nederland, het AD en op de NOS) – was op donderdagmiddag 28 juni het moment eindelijk daar: de boekpresentatie in de Bierfabriek te Amsterdam. Peter R. De Vries, die het voorwoord schreef, was ook aanwezig. Hij zei over Niet van iedereen het volgende: “Het boek van Nikki heeft alles in zich. Ik heb het in één adem uitgelezen en voelde de woede en verontwaardiging met elke regel van haar lotgevallen weer opborrelen. Er is moed voor nodig – veel moed – om zo'n boek te schrijven. ”

Na de boekpresentatie verscheen Nikki Lee vervolgens ook op 28 juni in een interview in het Noord Hollands Dagblad, in een artikel de NRC, op Radio 1 in de uitzending van 'Wat het daglicht niet verdragen kan'. De dag voor de boekpresentatie zat Nikki bovendien in de uitzending bij Ruud de Wild op Radio 2.

RTL Boulevard
Doordat Nikki haar boek veel besproken werd in de media bleef dit ook niet onopgemerkt door RTL Boulevard. Het programma benaderde haar om met een item in de uitzending te komen van zondag 1 juli. Nikki vertelt: “Het boek is mijn verhaal, maar ook echt een handboek voor slachtoffers om te laten zien dat je je niet hoeft te schamen. Ik hoop dat niemand de strijd hoeft aan te gaan die wij hebben gevoerd.” Volgens Peter R. de Vries zou dit boek door iedereen in Nederland gelezen moeten worden, omdat men vaak geen flauw benul heeft wat er allemaal op internet gebeurt.

Voorlopig is de media-aandacht rond Nikki's boek nog niet uitgewerkt. En ook de politiek zal straks na het zomerreces weer gaan praten over maatregelen rondom privacy. Niet van iedereen bewijst dan ook goed hoe hard die aandacht nodig is!

Meer nieuwsberichten

23 april 2021
  Er staat weer een nieuwe titel op Slagboom! ‘Happy Hart’ van yogadocent Agnes Klinkert is hét boek dat je inspireert tot het doen en beleven van yoga. In dit boek... meer
19 maart 2021
Bijna iedere creatieveling zal zich wel kunnen herkennen in de soms zware last van planningen. Het maken van de planning is vaak niet eens het grootste probleem, maar het volgen... meer
12 maart 2021
''Maak het verhaal specifiek en verzin concrete omstandigheden. Maak de wereld om je hoofdpersonages heen levendig en zorg dat de lezer zich echt in kan beelden hoe dit leven... meer
3 maart 2021
Het is alweer tijd voor onze 5e schrijftip! Loop jij wel eens vast met schrijven en kun je wel wat praktische tips gebruiken om het proces wat makkelijker te maken... meer