'Wel van iedereen'

11 juli 2018

Op maandag 16 juli is Nikki Lee Janssen samen met co–auteur Silvie Kamphuis te gast bij NH Nieuws om te praten over haar veelbesproken boek Niet van iedereen: een waargebeurd, taboedoorbrekend verhaal over online shaming dat vorige maand bij ons verscheen. Het boek stond de laatste tijd veel in de publiciteit en in het kader hiervan blikken we terug op de gebeurtenissen van de afgelopen periode.

Zo verscheen er op vrijdag 22 juni een artikel op LINDAnieuws, waarin Nikki vertelt hoe het nu met haar gaat: “Niet van iedereen heeft deels geholpen bij mijn verwerking, maar het blijft eng.” Ook voor toekomstige generaties vindt ze het belangrijk dat het boek er eindelijk is. “Mijn dochter is inmiddels een jaar oud. Zij krijgt later ook vriendjes en ik wil niet dat zij ooit deze strijd zal hoeven voeren. Die gun je niemand.”

Politiek debat over 'onderlinge privacy'
Nikki’s verhaal kwam ook onder de aandacht van de politiek: op maandagavond 25 juni overhandigde ze in het kader van 'onderlinge privacy' (ook wel 'horizontale privacy' genoemd) het eerste officiële exemplaar van Niet van iedereen in de Tweede Kamer aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Ook de overige partijen waren tijdens dit debat aanwezig. Sven Koopmans (VVD) zei het volgende tijdens het debat: “Ik wil expliciet Nikki Lee Janssen en haar partner hartelijk danken. Nikki Lee is een bekend slachtoffer van wraakporno. Zij is bekend van 1 miljoen views op Dumpert, en nu schrijfster van haar boek. Ik ben haar erg dankbaar dat ook zij met haar partner hierheen is gekomen om deze behandeling bij te wonen.”

De boekpresentatie
Na een lange aanloop met veel media-aandacht – al sinds eind 2017 (o.a. in Hart van Nederland, het AD en op de NOS) – was op donderdagmiddag 28 juni het moment eindelijk daar: de boekpresentatie in de Bierfabriek te Amsterdam. Peter R. De Vries, die het voorwoord schreef, was ook aanwezig. Hij zei over Niet van iedereen het volgende: “Het boek van Nikki heeft alles in zich. Ik heb het in één adem uitgelezen en voelde de woede en verontwaardiging met elke regel van haar lotgevallen weer opborrelen. Er is moed voor nodig – veel moed – om zo'n boek te schrijven. ”

Na de boekpresentatie verscheen Nikki Lee vervolgens ook op 28 juni in een interview in het Noord Hollands Dagblad, in een artikel de NRC, op Radio 1 in de uitzending van 'Wat het daglicht niet verdragen kan'. De dag voor de boekpresentatie zat Nikki bovendien in de uitzending bij Ruud de Wild op Radio 2.

RTL Boulevard
Doordat Nikki haar boek veel besproken werd in de media bleef dit ook niet onopgemerkt door RTL Boulevard. Het programma benaderde haar om met een item in de uitzending te komen van zondag 1 juli. Nikki vertelt: “Het boek is mijn verhaal, maar ook echt een handboek voor slachtoffers om te laten zien dat je je niet hoeft te schamen. Ik hoop dat niemand de strijd hoeft aan te gaan die wij hebben gevoerd.” Volgens Peter R. de Vries zou dit boek door iedereen in Nederland gelezen moeten worden, omdat men vaak geen flauw benul heeft wat er allemaal op internet gebeurt.

Voorlopig is de media-aandacht rond Nikki's boek nog niet uitgewerkt. En ook de politiek zal straks na het zomerreces weer gaan praten over maatregelen rondom privacy. Niet van iedereen bewijst dan ook goed hoe hard die aandacht nodig is!

Meer nieuwsberichten

11 september 2019
Op 16 september zal er een nieuw project op Slagboom verschijnen! Ben jij al benieuwd?  Vanaf vandaag beginnen we met aftellen. Op het Instagram account van... meer
23 juli 2019
'Met inkt uit de veren' van Bas Geeraets staat op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019. Gefelicteerd Bas! Over de prijs De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van de... meer
3 juli 2019
Dierenrijk wordt in oktober uitgegeven: het streefbedrag is binnen! Er stond een nieuw project op Slagboom van Rinske Kegel en Wouter Gresnigt. Zij hebben een verzamelbox met... meer
23 mei 2019
Op 20 mei is het boek ‘Was het gras maar groen’ van Jireël Verhage uitgekomen. In 2012 is Jireël als vrijwilliger in Kameroen geweest. Als hij de afgelopen jaren andere... meer